Fiber vs. ADSL

Hvorfor fiber er fremtiden når «kobbernettet» forsvinner

Er du lei av tregt nett på jobben? «Nettventing» har blitt et begrep hos bedrifter som fremdeles er på det gamle kobbernettet.

Stadig flere programmer og applikasjoner flyttes «opp i skyen», og derfor har fiber i dag blitt et must.

Som å sammenligne en hageslange med en høytrykksspyler

 – Forskjellen på en kobberlinje og en fiberlinje, kan beskrives som forskjellen mellom å vaske bilen med en hageslange kontra det å vaske den med høytrykksspyler, sier Kristian Bjerknes, daglig leder i Jobbmobil AS. 

– Det ene er frustrerende, tar lang tid, og gir ofte et dårlig resultat. Det andre går unna i et inspirerende tempo, og får jobben gjort.

Fiber tar over

I løpet av 2019 vil anslagsvis 30.000 kunder på kobbernettet bli overført til nyere teknologi, og innen 2023 er målet at Telenor skal fornye teknologien ut til alle kunder på kobbernettet.

I 2019 investerer Telenor 4,5 milliarder kroner på videre utvikling av verdens raskeste mobilnett og på massiv utbygging av fiber rundt om i Norge.

– Jeg anbefaler de aller fleste bedrifter jeg snakker med å få fiber. Også de som sier de stort sett bare leser mail. Prisforskjellen er ikke så stor lenger, og redusert nettventing betyr mer tid til kjernevirksomheten. Dessuten er en fiberlinje sikrere. Alt er rett og slett bedre med fiber, sier Bjerknes engasjert.

Økt kapasitet, sikkerhet og effektivitet

Den største fordelen med bredbånd via fiber er kapasiteten. Har man bredbånd via kobberkabelen (XDSL) er det selve linjen som setter kapasiteten for hva som kan leveres av båndbredde til adressen. Med fiber har kabelen ingen begrensning.

– Fiber har svært høy hastighet og gir den stabiliteten og sikkerheten som kreves. Nå flytter bedriftene applikasjoner og andre tjenester som tidligere lå lokalt, ut i nettskyen. Dette forutsetter fiber for å fungere optimalt

Oppgrader til fiber – ADSL har begrensninger

– Et betydelig antall bedriftskunder bruker fortsatt ADSL, som er asymmetrisk og har begrensninger i hastigheten ut. Fiber er symmetrisk har samme hastighet begge veier. Å sende store filer over ADSL kan ta tid, og dermed skape mye venting og frustrasjon hos mottakeren. Lav uthastighet gjør at videokonferanser fungerer dårlig, eller ikke i det hele tatt, sier Kristian Bjerknes.

Sammenliknet med ADSL er fiber sikrere og mer stabilt, samtidig som det har mye høyere kapasitet. Med fiber overføres datasignalene ved hjelp av lys, og man får dermed bredbånd i lysets hastighet, med samme hastigheten begge veier.

Om din bedrift fremdeles har en kobberlinje, er det muligens på tide med fiber? Det er rimeligere enn du kanskje tror!

Ca halvparten av våre kunder går fra kobber til fiber. Den andre halvparten har fiber fra før, men skifter, fordi vi gir de et vesentlig bedre tilbud.

Jobbfiber.no er en tjeneste fra Jobbmobil, som er Telenor Forhandler. Vi leverer markedsledende fiber for bedrifter.

Ring oss for et tilbud, eller fyll ut kontaktskjema, så sender vi deg et tilbud på timen, mandag-fredag 09-22.